Blog

Investeren in data: mag het iets meer zijn?

Investeren in data: mag het iets meer zijn?

Een moderne onderneming staat of valt met een goed beheer van haar data. En toch is de realiteit dat bedrijven nog altijd veel meer investeren in technologie dan in die data, nochtans de grondstof die de dure investeringen in technologie pas echt doet renderen. Investeren in data: mag het iets meer zijn?

Het is een nagel waar we bij QuaData graag op blijven kloppen zolang dat nodig is: de investeringen die je doet in IT kunnen enkel renderen als de data waarmee je al die dure software en systemen voedt ook ‘fit for purpose’ is. Is die data niet (of onvoldoende) geschikt voor het beoogde doel, dan zal je dat doel onvermijdelijk ook niet (of slechts ten dele) kunnen realiseren.

Daarom moet er meer aandacht, geld en middelen naar data gaan. Want als je kijkt naar de immense bedragen die bedrijven vandaag spenderen aan de aanschaf en implementatie van allerlei technologie, en je zet daartegenover hoe belachelijk weinig het gemiddelde bedrijf investeert in het beheer van zijn data, dan is het evenwicht duidelijk zoek.

Van de radar

Uiteraard gaan er aan de aankoop van nieuwe technologie ook altijd budgettaire discussies vooraf. Maar op het einde van de rit vindt zo goed als iedereen het toch maar normaal dat die technologie veel geld kost en dat een bedrijf erin investeert.

Niet zo met data: hoewel iedereen beseft dat een gestructureerd, kwaliteitsbewust databeheer cruciaal is voor de goede werking van een onderneming, verdwijnt dat cruciale dataluik om de een of andere reden toch nog te vaak van de radar bij budgetbesprekingen.

Goede technologie kan slechte data niet redden

Daarbij is de paradox natuurlijk dat je zo bespaart op dat onderdeel van je business dat in veel gevallen doorslaggevend blijkt voor het succes ervan. In zijn boek “People and Data” maakt ‘datadokter’ Thomas Redman de vergelijking met onze filmbeleving die in de loop der jaren ingrijpend is veranderd. Voor wie het tijdperk van de videocassette meemaakte, betekende het verschijnen van de dvd een enorme sprong voorwaarts: niet alleen namen die dragers een pak minder plaats in en was het gebruiksgemak een stuk groter, de beeld- en geluidskwaliteit waren ook beduidend beter.

De grootste technologische vooruitgang kwam er echter met de introductie van streamingdiensten: niet alleen is de kwaliteit van beeld en geluid nu nog beter, je moet er nu zelfs je huis niet meer voor uitkomen. Alleen: een slechte film op VHS is en blijft een slechte film, ook als je die via streaming bekijkt. Anders gezegd: hoe goed je technologie ook is, als je content – je data – niet deugt, dan verandert die technologie daar niets aan.

Vijf tips om je data governance te verbeteren

Hoe moet het dan wel? Hierbij alvast vijf belangrijke tips om het in de toekomst (nog) beter te doen:

  1. Investeer in mensen: Data governance is in de eerste plaats een kwestie van organisatie. De eerste stap naar verbetering is dan ook steevast: nadenken over hoe je de verantwoordelijkheid over je data assets het best kan organiseren. En dan kom je als vanzelf weer uit bij… mensen! Bij data governance kan je namelijk wel van alles en nog wat schrappen, maar één ding niet: de mensen die je data governance in de praktijk moeten brengen.
  2. Eerst weten, dan handelen: Zoek eerst uit waar je problemen precies zitten en breng ze op een doordachte, becijferde manier in kaart, voor je gericht actie onderneemt.
  3. Hou het eenvoudig: De kracht van eenvoud valt niet te onderschatten. Werk daarom zo eenvoudig en consistent mogelijk, in logische kleine stappen.
  4. Bezint eer ge begint: Pak je data governance meteen goed aan door met een helikopterview naar het geheel te kijken. Als je achteraf moet remediëren, is dat vaak een lastige en dure oefening.
  5. Documenteer goed: Bij governance hoort documentatie. Dat zou bij data governance niet anders mogen zijn. Dat documentatiewerk betaalt zich later dubbel en dik terug, als er vragen of problemen opduiken. Om nog te zwijgen van de problemen die het helpt vermijden.

Benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen met het investeren in data?  Contacteer ons.

Benieuwd naar ons aanbod aan diensten? Klik hier.

data quality|datastrategie|digitale transformatie