Blog

Digitale transformatie van organisaties

Het belang van data governance.

Ondernemingen maken steeds vaker gebruik van data om hun bedrijfsresultaten te verbeteren. Maar in de praktijk blijkt dit niet zo vanzelfsprekend. Het aansturen van organisaties op basis van data vergt namelijk aanpassingen van processen, systemen en werkwijzen. Dat is best een ingewikkelde zaak. Hoe helpt data governance om een stap voorwaarts te zetten in de digitale transformatie van jouw organisatie?

Tot voor kort werkte een klassieke organisatie met termijnplannen van drie of vijf jaar. Toen sloot je financieel een maand dikwijls eerder af dan het verkooprapport beschikbaar was. Dat rapport was ook niet of moeilijk aanpasbaar aan de individuele behoeften van de managers.

Vandaag de dag ziet de wereld er totaal anders uit, want organisaties werken met veel kortere termijnplannen. De klassieke, planmatige aanpak en waterval projectmanagement maken plaats voor een ‘agile’ manier van werken. Snelheid en flexibiliteit staan nu centraal. Managers hebben behoefte aan het wekelijks – of zelfs dagelijks – capteren, analyseren en visualiseren van data. Daarnaast willen organisaties ook hun service- en productieomgevingen verder automatiseren en aansturen op basis van data. Hoe ga je dan als organisatie met die moderne databehoeften om?

Uitdagingen

De behoefte aan meer data vergt een duidelijke data-infrastructuur die dat mogelijk maakt. De data-architectuur van een organisatie is jarenlang relatief eenvoudig geweest. Ze bestond vaak enkel uit een ERP- en CRM-systeem. Inmiddels zijn daar allerlei systemen aan toegevoegd. Dan hebben we het over toepassingen voor digital asset management, product information management, e-mailing en sociale media. Dat maakt het allemaal iets complexer. Al deze systemen genereren namelijk data die de organisatie moet kunnen inzetten, analyseren en visualiseren. Dit zowel voor intern of extern gebruik. Daarnaast ontvangt de organisatie nu ook nieuwe soorten data, bijvoorbeeld data afkomstig van sensoren die gekoppeld zijn aan Internet of Things-apparaten. Kortom, de digitale transformatie confronteert organisaties met het beheer van veel meer soorten data afkomstig uit veel meer diverse bronnen.

Die data heeft verschillende formaten en betekenissen en varieert sterk van kwaliteitsniveau. Dat maakt het creëren van een unieke, waarheidsgetrouwe versie van data een ware uitdaging. En om het allemaal nog wat complexer te maken heeft elk departement en elke externe partij ook nog eens eigen verwachtingen en behoeften wat die data betreft.

Data Collaboration

De traditionele aanpak van data governance op basis van langetermijnplanning, regels en controle, is duidelijk niet meer performant in de huidige, snel veranderende omgeving. Vroeger was het mogelijk om relatief weinig aandacht te besteden aan data governance. Binnen de context van digitale transformatie is dat nu hoogst noodzakelijk. Want het bereiken van succesvolle bedrijfsresultaten en een competitief voordeel is meer dan ooit afhankelijk van kwalitatieve data. En dat vraagt om een nieuwe manier van data governance: data collaboration.

Concreet betekent dit dat een organisatie een netwerk van medewerkers opzet, die samen overleggen en afspraken maken over de behoeften en de status van data. Daarnaast is het belangrijk dat dit netwerk functioneert op een agile manier, zodat je snel kan beslissen over datavraagstukken, resultaten meten, evalueren en indien nodig bij te sturen.  

Wil je ontdekken wat het belang is van data governance voor de digitale transformatie van jouw organisatie? Ontdek het hier!

datastrategie|digitale transformatie