Blog

Data Governance

ESG-rapportering kan niet zonder solide data governance

Moet je bedrijf in een ESG-rapport beschrijven hoe het scoort inzake duurzaamheid? Dan volstaat het niet om te weten hoe je zo’n ESG-rapport opstelt. Je moet ook de juiste data op de juiste manier bekomen en verwerken. Dat lukt niet zonder eerst werk te maken van data governance.

ESG is per definitie vrij complex en multidimensionaal. Het gaat om drie compleet verschillende aspecten van je bedrijf – environmental, social en governance. Om daarover te rapporteren heb je dan ook heel wat types data nodig uit heel wat verschillende bronnen, intern en extern, om de diverse ESG-metrics op te bouwen. Als je dat probeert zonder dat je je datahuishouding op orde hebt, wordt ESG-rapportering op z’n zachtst gezegd een behoorlijke uitdaging.

Hoe pak je het aan?

Alles begint met enkele cruciale vragen die je jezelf moet stellen: beschik je over alle data die je nodig hebt voor de ESG-rapportering? Indien niet, hoe kun je die verzamelen? Wie is daarbij verantwoordelijk voor welke data? En hoe zorg je ervoor dat de gegevens doorheen de jaren consistent blijven, zodat je de rapporten jaar na jaar met elkaar kunt vergelijkbaar? Rond ESG-rapportering duikt zo dus een laag data governance op.

De eerste jaren zal er voor je ESG-rapportering wellicht nog data ontbreken, of duikt er data op die onvoldoende detail bevat. Als dat het geval is, kun je in je rapport bepaalde veronderstellingen maken. Maar ook dan moet je zo goed mogelijk documenteren waarop je die baseert. Want als je het volgende jaar wel de juiste data hebt, en je voorgaande assumpties niet blijken te kloppen, moet je kunnen verklaren waarom dat zo was.

Wie effent het pad?

In de praktijk ontfermt finance zich vaak over ESG-rapportering, omdat die afdeling nu eenmaal veel ervaring heeft met rapportering. Maar vaak hebben finance-medewerkers vooral goede kennis van financiële data, en veel minder van data die voor het ESG-rapport van belang zijn, zoals data over productie, human resources en andere activiteiten binnen de onderneming.

De finance-afdeling hangt hier dus af van andere departementen om de nodige ESG-data te bekomen. Het is een goede aanpak om hiervoor samen processen op te stellen, waarbij de afdelingen samen de uitdagingen oplossen: databronnen integreren zonder semantische tegenstrijdigheden, data toegankelijk maken, assumpties documenteren, enzovoort.

De grootste uitdaging blijkt in het begin vaak de validatie van de data. Dat is bij aanvang meestal ook een waar titanenwerk, omdat die validatie – zeker bij de start – grotendeels manueel gebeurt. Data governance kan hier opnieuw een belangrijke rol spelen. Daarbij bepaal je eerst waaraan fit for purpose ESG-data moet voldoen, waarna je vervolgens uitdoktert hoe je die gegevens zoveel mogelijk automatisch verzamelt.

Is ESG belangrijk?

Misschien vraag je het je stiekem af. Is ESG-rapportering al die moeite wel waard? Is het niet gewoon de zoveelste wettelijke verplichting, die je het best met minimale inspanning afvinkt? Toch niet. Het is duidelijk te merken hoe de maatschappelijke aandacht voor de ecologische en sociale impact van bedrijven toeneemt.

Je rapporteert er dus niet louter over omdat het moet, maar wel omdat je als bedrijf in de juiste richting wil evolueren. Je wil bijvoorbeeld actief je CO2-uitstoot terugdringen. Dat lukt uiteraard maar als je de huidige uitstoot betrouwbaar kan inschatten en daarbij correct kan meten of bijkomende initiatieven de gewenste impact hebben.

ESG is overal

Werk maken van duurzaamheidsdoelstellingen – en daar correct over rapporteren – heeft trouwens veel meer impact dan je zou vermoeden. In heel wat bedrijven stuwen maatregelen om de uitstoot te verminderen bijvoorbeeld ook de operationele efficiëntie, wat vervolgens weer de kosten vermindert. Het zijn inspanningen die bijdragen aan het innovatieve en betrouwbare imago van je merk. Daardoor val je als werkgever mogelijk beter in de smaak bij de jongere generatie.

En ook de bank ziet het graag gebeuren. Mogelijk krijg je makkelijker krediet, want banken vragen meer en meer naar de ESG-risico’s van een bedrijf, wanneer ze kredietaanvragen beoordelen. Kortom: beschouw ESG-rapportering liever als een opportuniteit dan als een bijkomende verplichting.

Wil ook jij werk maken van je datahuishouding voor een optimale ESG-rapportering? Contacteer ons.

Ben je benieuwd naar onze diensten? Ontdek ze hier.

data governance|data quality|datastrategie