Data Governance

Streef je als bedrijf naar betere datakwaliteit? Wil je je master data centraal beheren? Ga je voor een data conform GDPR beleid? Of droom je van een volledig data gedreven model met een digitale transformatie? In al deze projecten loop je Data Governance tegen het lijf. Een Agile Data Governance beleid is dan ook de rode draad doorheen alle activiteiten van QuaData. Wij noemen dit Data Collaboration.

Uitdagingen voor een Agile Data Governance beleid

Jaar na jaar produceer je meer data. Bijna alles wat er in je organisatie gebeurt leg je digitaal vast. Dat schept enorme mogelijkheden. Maar het brengt ook behoorlijke uitdagingen met zich mee naar een Agile Data Governance beleid toe:

 • Je data zit immers op verschillende plaatsen verspreid in diverse technologieën die niet altijd even goed met elkaar praten
 • Het wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, die soms ver uiteen liggen voor diegenen waarvoor ze verzameld wordt
 • Data wordt meermaals bewerkt, gedeeld en gewijzigd, voor en door applicaties en mensen
 • Verschillende departementen hebben verschillende noden als het om data gaat
 • Nieuwe wetgeving (GDPR/AVG en binnenkort ook e-privacy) brengt nieuwe data uitdagingen mee

Kortom, data is niet alleen de nieuwe olie. Het is ook een ecosysteem dat beweegt en leeft.

Data Governance

Waarom een Agile Data Governance beleid?

Een van de grootste drempels om data in te zetten voor waardecreatie zijn de verschillende noden van de departementen binnen je bedrijf. Vaak sluiten deze moeilijk op elkaar aan.

Voor de boekhouding is het belangrijk dat klantgegevens volledig zijn voor de facturatie. Echter, voor de verkoopafdeling geldt dan weer de snelheid waarmee data in de CRM komt. Deze tegenstrijdigheden zullen er altijd zijn en dat mag ook. Je moet er als organisatie alleen bewust mee aan de slag.

Een Agile Data Governance beleid -of zoals wij het noemen- Data Collaboration is eigenlijk eenvoudig te beschrijven. Hoe organiseer ik mijn bedrijf zo dat er altijd voldoende afstemming is tussen de verschillende spelers in mijn dataspeelveld. Business en IT, business departementen onder elkaar, interne en externe bronnen en gebruikers, etc.

Hoe pakken wij dit Agile aan?

Vandaag de dag werken bedrijven totaal anders. De technologie evolueert immers zo snel en duwt ons steeds sneller vooruit. Meer en meer bedrijven willen op een meer agile en lean manier beslissingen maken. Hierin past het klassieke Data Governance model niet meer in.

Daarom doen wij, naast de focus op samenwerking, aan Data Collaboration. Want wij benaderen Data Governance met een Agile aanpak.

De vaste comités met 10-tallen deelnemers gaan eruit. Afstemming op maat wordt de nieuwe manier van werken. Dat zit overal ingebed in onze projecten. En wordt ondersteund met gepaste technologie die je organisatie niet nodeloos belast.

Meten is weten, dat is op het vlak van data governance niet anders. Daarom starten we bij QuaData vaak projecten met een aantal assessments. Zo helpen we je om snel een beeld te krijgen van de drijfveren voor Data Governance. Maar ook van de bedrijfscultuur en de actuele stand van zaken rond Data Governance.

Zo bouwen we een sterk framework waarop je je Data Governance strategie verder vorm geeft.

Data Governance

Meer Weten?

Wil je ook graag weten wat Data Governance voor jouw organisatie kan betekenen?
Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.

  (Omdat we je graag persoonlijk aanspreken als we je vraag beantwoorden.)


  (Zodat we je kunnen contacteren om je vraag te beantwoorden.)  Benieuwd hoe wij ook helpen met master data management?