Data Quality

Datakwaliteit nastreven lijkt op het eerste zicht een evidentie. Iedereen begrijpt wel waarom Data Quality belangrijk is. Toch loop je als bedrijf vaak aan tegen vervuilde data. En is het een uitdaging om de juiste oplossingen te vinden om de kwaliteit ervan te verbeteren. Twee belangrijke voorwaarden om een Data Quality Program te doen slagen zijn de oorsprong van het probleem detecteren en de uitdaging correct bepalen.

Waarom is Data Quality belangrijk?

Data is in de eerste plaats het bijproduct van een proces. En in sommige organisaties blijft het daar ook bij. Echter, de betere leerlingen in de economische klas zien dat dit bijproduct een enorm boeiende grondstof blijkt:

 • Bij het nemen van strategische beslissingen door grondige analyse
 • Om een organisatie efficiënter te laten werken met behulp van geautomatiseerde processen
 • Door een bedrijf te doen groeien aan de hand van objectieve forecasting

Als je data als grondstof voor je bedrijfsvoering wil gebruiken, moet deze wel kwalitatief goed zijn. Je data moet met andere woorden volledig zijn, beschikbaar staan, correct zijn én de juiste betekenis hebben.

QuaData begeleidt je bij het definiëren van de kwaliteitscriteria per type gebruik. Wij helpen je ook het gewenste niveau van datakwaliteit te bepalen. De juiste, meest waardevolle, uitdagingen aanpakken is de beste manier om op een rendabele manier te investeren in betere data.

Data Quality

Waar loopt het soms fout?

Data kan op verschillende momenten aan kwaliteit inboeten

 • Bij de creatie of bij het updaten
 • Als het wordt gewijzigd om opgeladen te worden in andere applicaties
 • Bij data-migraties, als het gedeeld wordt doorheen de organisatie en vrij bewerkt kan worden

Kortom, data is een broze grondstof. Data lijkt bovendien een beetje op water: je kan het niet vastnemen en het stroomt doorheen de hele organisatie zonder dat je het ooit volledig onder controle hebt.

Dat maakt het soms een hele uitdaging om te achterhalen wat de bron van je kwaliteitsprobleem is. Ook voor deze analyse kan je beroep doen op de expertise van onze consultants.

Hoe krijg je kwalitatieve data?

Werken aan een goede datakwaliteit vergt inspanningen op verschillende vlakken:

 • Door processen
 • Met mensen
 • Met behulp van technologie

Daarom maken wij op basis van je behoeften en een analyse van de oorzaken een roadmap waarin we verschillende oplossingen voor je samenbrengen.

Data Quality

Onze aanpak

Discover

Dit is de onderzoeksfase van je project. We meten de kwaliteit van je bestaande data, brengen data-gerelateerde processen in kaart en bekijken welke impact slechte of ontbrekende data hierop hebben. Zo gaan we op zoek naar de oorzaken van je probleem.

We beschrijven samen met je business departementen de datanoden en -wensen. Dit alles vormt de basis voor de volgende fase: design.

Design

Met de informatie uit de discover fase gaan we aan de slag voor de opmaak van een business case en stappenplan. Hierin beschrijven we oplossingen die bestaan uit verbeterde processen, opleidingen, validaties, (externe) referentiedata of  implementatie van software.

Daarnaast werken we een DQ-monitoring voor je uit die toelaat je vorderingen te volgen en te communiceren binnen je bedrijf.

Deploy

Tot slot zorgen we dat de roadmap wordt uitgerold in je organisatie. We begeleiden de implementatie van aangepaste processen, de installatie van software en het opzetten van monitoring. Ook het opmaken van goed leesbare rapporten en de opleiding van data-stewards nemen we voor onze rekening.

Zo kan jij je concentreren op je business. Met vertrouwen in je data.

Data Quality Business Game

Tijdens onze Data Quality projecten duikt dikwijls de vraag op: “Hoe motiveer ik mensen om elke dag opnieuw te zorgen voor goede data?”

Daarom creëerden we in 2016 een spel om medewerkers inzicht te geven in het belang van goede datakwaliteit. Bovendien zetten we hen aan om hiervoor de nodige inspanningen te doen.

Via het Data Quality Business Game maken we hen bewust van de voorwaarden voor een goede informatieoverdracht. Eerst krijgen ze inzicht in het belang van goede datakwaliteit. Daarna leren ze dat ze van elkaar afhankelijk zijn en een goede samenwerking de sleutel tot succes is!

We spelen dit spel met max. 30 personen per sessie. Het spel duurt gemiddeld een halve dag en wordt gespeeld in teams die wij samenstellen.

Meer Weten?

Wil je ook graag weten hoe je binnen jouw organisatie aan betere data werkt? Wil je zien hoe zo’n roadmap eruit ziet?
Stuur ons dan een berichtje via onderstaand contactformulier.

  (Omdat we je graag persoonlijk aanspreken als we je vraag beantwoorden.)


  (Zodat we je kunnen contacteren om je vraag te beantwoorden.)  Hoe pak jij privacy & data protection aan?